Pauliens blog
Niet bezwijken onder argumenten van de ander ...

niet bezwijken

 

Gesprekken uit de praktijk met leiders en lijders

 

Ze wekt een verslagen indruk. Ongeveer 50 en al jarenlang werkzaam in de thuiszorg. Een half jaar geleden wordt haar zoon ziek. Hij blijkt kanker te hebben, een ongeneeslijke vorm. Samen met haar man en haar dochter hebben ze hem tot het einde thuis verzorgd. Ze heeft dit redelijk kunnen combineren met haar werk. Na zijn dood lukt het werken niet meer. Echter haar leidinggevende vindt dat het na twee weken weer tijd is het werk op te pakken. Ze start maar het lukt niet; ze meldt zich ziek. In een volgend gesprek wordt haar gevraagd om weer te beginnen. Er zijn veel zieken en ze doet zo haar collega's te kort. Ze geeft aan dat ze zich niet kan concentreren. Antwoord: geen punt je werkt vooral met je handen. Een volgende keer legt ze uit dat ze nog steeds zo moet huilen. Antwoord: onze doelgroep begrijpt dit. Zo gaat het even door: weer werken, ziek melden, bezwijken onder de argumenten, weer werken ..... enz. Ze weet het niet meer.

 

Wat er over te vragen en te zeggen valt

 

Zeker, ik realiseer me terdege dat ik maar één kant van het verhaal hoor. Maar ik zie een uitgeputte vrouw die het toch steeds weer probeert. En haar leidinggevende ervaart ze niet als ondersteunend in dit proces. Zij lijkt andere prioriteiten te hebben. En integer handelen, diepgang herken ik niet. De houding van de leidinggevende laat ik even voor wat het is.

Mijn cliënt bereidt de gesprekken steeds goed voor. Ze oefent om haar argumenten goed te verwoorden enz. En toch werkt het niet.

Wat gebeurt hier nu? De argumenten die ze aangeeft worden door de leidinggevende steeds weer gebruikt, aangepast voor haar eigen doel. Dit gebeurt vaak bij onenigheden. Als de ander tot het bittere einde door wil gaan, wil winnen, is elk argument hout op het vuur van de ander. De waarheid bestaat namelijk niet. Alles kan op meerdere wijzen geïnterpreteerd, uitgelegd worden. En als beide partijen er steeds meer zaken bij halen escaleert en verhardt het. 'Het begint met een postzegel en eindigt met oorlog'.

 

Tips

 

  1. Zorg dat de situatie helder is. Zeker als er al veel gezegd, bijgehaald is. Wat is de kern? Wat kan of wil je niet? Wat wil je bereiken?
  2. Ga na of wat je wilt realistisch is. Kijk ook vanuit een helikopterpositie naar de situatie. Mogelijk kun je feiten op internet vinden, praat er met anderen over. Ondersteunende feiten kunnen je zekerder doen voelen.
    Toen dit speelde stond in Plus Online het artikel: rouwen, misverstanden over verlies verwerken.
  3. Houd het kort en bondig. Zeg in één zin wat je wilt of niet wilt, wat je kunt of niet kunt  enz. en voeg er hooguit je belangrijkste argument aan toe.
  4. Blijf dit herhalen.

 

website: www.paulienvankessel.nl